Historier

The Mormon Cowboy

 

 

John Albert Scorup, født 1872, død 1959, søn af Christian Christensen og Karen Christensdatter fra Ågaard i Bindslev, som udvandrede til USA i 1864.   

Historien er uddrag af en artikel fra 1940, trykt i en magasin der hedder ”The Desert Magazine” af David Lavender.

 

John Albert Scorup, præsident og daglig leder for Scorup-Somerville Cattle Company, Moab, Utah. Søn af Mormon pionerer, han gik en alder af 19 år alene ind i ørkenen i det sydøstlige Utah, udstyret med to ponyer, to tæpper og fem dollars. Første hvide mand til at rejse gennem det øde land, opdagede han de berømte hvide naturskabte canyon broer, nu kendt som Natural Bridge National Monument. I dag overvintrer Scorup kvæg på 1.185.000 acres ( ca 480000 ha) mellem San Juan og Colorado kløfterne, med hovedkvarter ved Indian creek, hvor hømarker når 15 km langs kløftbunden. Bjergkæderne Blue, Elk og La Sal i det østlige Utah giver sommerfoder. I Sevier dalen ligger en 525 ha stor gård, hvor han forkæler sig med sin "hobby" --- registrerede Herefords.

 

Mormon Cowboy

 

Men det er aldrig let at forsøge at leve af ørkenen, uanset om det drejer sig om opdræt af kvæg, minedrift eller husdyrbrug i en kunstvandet farm. Oddsene var alle imod denne mormonske dreng, da han valgte en af ​​de mest tørre regioner i Utah som område for sin lille flok køer. Men han havde mod og styrke - og i dag er han en af ​​de mest succesrige kvægavlere i Vesten.

 

Unge Al Scorup følte sig tilfreds med sig selv, da han begav sig over Utah-ørkenen. Han havde et par dollars i lommen og mad på sin pakkehest. Sulten, der havde drevet ham til at tage et to måneders job hos et Texas jerbanekompani, var kun en ubehagelig hukommelse. Han kunne nu bruge al sin tid på den lille flok kvæg, han drev syd for White Canyon. En tredjedel af tilvæksten i denne besætning skulle være hans for sit arbejde. Med rigeligt græs og vand denne sommer 1891, skal kalve tilvæksten nok blive god.

For en fyr bare 19 år gammel havde han ikke gjort det så dårligt. Helt væk i sine rosenrøde tanker var han helt uforberedt på det halve dusin bevæbnede mænd, der omgav ham i hans lejr. Han kendte deres type: ryttere fra et af Texas distrikter, som rykkede ind i det sydøstlige Utah og krævede området bare fordi de kunne.. "Vi har spredt dit kvæg, bub," sagde de til ham, og vi overtager græsset. Du må hellere komme videre”. Al Scorup sagde ikke noget. Selv hvis han havde været bevæbnet, kunne han ikke have modsat sig disse mænd med magt alene. Men der var andre muligheder.

Han vendte sin hest og red mod nordvest mod sit hjem ved Salina, 300 miles væk. Det var for 50 år siden. I dag er The Texans væk. Og fra sin rystende start på den sydlige side af White canyon er Scorup-Somerville kvægfirma vokset, og dets rækkevidde omfavner en stor trekant mellem floderne i San Juan og Colorado - i runde antal omkring 1.185.000 acres (ca 500.000 Ha). Landet forbliver næsten lige så primitivt som den dag, Al Scorup kom dertil.
 I alle disse 1900 kvadrat miles af ørken og bjerg er der ingen veje, ingen telefoner, ingen elektricitet. De eneste huse er de mudderdækkede bygninger ved Indian Creek, hvor ranchens hovedkvarterslejr nu ligger. På området bor cowboys stadig i stenhuler og lagrer deres mad i det tørre, lyserøde sand.

 

John Albert Scorup var den anden søn af danske konvertitter til mormonisme, der i 1864 kom med et ”handcart company” til Salina, i det centrale Utahs Sevierdalen.

Deres navn var dengang Christensen, men så mange Christensen boede i kolonien, at de ændrede navnet til Scorup, efter deres hjemby i Danmark.

Faderens job var at passe byens kooperative fåreflok. Selvom moderen hjalp til med at sælge smør og ost og håndvævede tæpper, var den daglige kamp for at brødføde dem selv og 8 børn, en hård udfordrig. Scorups helbred var dårligt, og de ældre drenge blev ofte kaldt hjem fra skolen for at hjælpe med at passe fårene. Al synes ikke om får, han foretrak kvæg.

Hans partner i dette, som i alt andet, var hans yngre bror, Jim. De to hang rundt om cowboys, fra de kunne ride, og lavede mandearbejde i teenageårene. I 1891, på en vild hestejagt tiltrak Al opmærksomheden fra Claude Sanfords, en lokal kvægmand, der ejede 150  vilde køer syd for White Canyon. Han tilbød drengen - Al var nitten da - et job med at passe kvæget med løn på procent basis. Med fem dollars, to tæpper og to ponyer tog Al ud. Han forlod Colorado ved Dandy Crossing, hvor en flygtning ved navn Cass Hite havde etableret en butik med fornødenheder til minearbejdere der udforskede grus aflejringer i floden. Det tog tid at lokalisere kvæget og hans proviant slap op. Da butikken kun ville sælge ham en pose mel og nogle bønner i bytte for en voksen stud, indså han, at han nødt til at skaffe nogle penge. Han red 60 miles til den nye koloni Bluff City på de røde bredder i San Juan og fik et job hos Texans. '' The Mormon Cowboy '' kaldte de ham og historier om hans fantastiske dygtighed med kvæg spredte fra lejr til lejr. Den 4. juli havde han tjent 75,00 dollar. Selvom byens 13 ugifte kvinder alle bad ham blive og danse med dem til den kommende fest, afslog han. "Jeg må se til mine køer," sagde han til Emma Bayles, datter af hotelejeren. -Men, "tilføjede han og så  ind i hendes brune øjne, -Jeg kommer tilbage. " Der gik lang tid, før Al Scorup kunne holde det løfte. Da Texsanerne fulgte ham ud af La White canyonlejren, kendte han kun til et sted at vende.

Han tvang sin hest til det yderste og nåede Salina på fem dage og bad Jim om at slutte sig til ham. Og som om de køer, han allerede havde påtaget sig at passe ikke var problemer nok, fik han tre hundrede flere fra lokale ranchere, også disse skulle drives for en løn på en tredjedel procent.  Han foreslog at tage dyrene over hundredvis af kilometer ørken til et uudforsket, uvejsomt område. Tilliden til ham og Jim var så stor at de accepterede forslaget uden at tvivle. Drengene var i sadlen 19 timer om dagen og betragtede sig selv som heldige, hvis de flyttede flokken 12 miles. Det tog dem mest af en regnfuld december for at nå Dandy Crossing og kom til en iskold, oversvømmet Colorado flod. De kunne ikke holde det sultne kvæg på de golde bakker, indtil vandet trak sig tilbage. Og de ville ikke vende om. De tvang flokken ud i den iskolde malstrøm. To gange brød de rædselsslagne dyr tilbage. To gange tvang de dem ud og prøvede igen, selvom de ikke selv selv kunne svømme et eneste tag, og det iskolde vand havde bedøvet dem, så de ikke engang kunne tale. Tredje gang lykkedes det.

Da de ikke ønsker at ride direkte ind i Texanerne syd for White Canyon, red de mod nord. Hvordan landet var der, var der ingen, der kunne fortælle dem. Men de asede videre, deres vartegn vae et bjerg, der lignede de træsko, deres forældre havde fortalt om i Salina. De kaldte bjerget for træskoen og stoppede deres flok i dens skygge, de var de første hvide mænd, der trængte ind i den forvirrende vildmark. De red sydpå over White Canyon om natten og stjal Sanford-kvæget tilbage fra Texanerne. De boede i en sandstenshule og fyldte et lille spisekammer med surdej, bønner, tørret frugt og vildt. De drev kvæget så længe som dagslys ville lade dem se og ofte længere, og holdt deres kvæg i live ved at drive dem fra den ene græsklædte lomme til den næste. I løbet af de næste fem år lærte de at møde ørkenen, når den var værst. Vinterstorm og sommertørke reducerede deres kvæg til hud og knogler. Texanerne længere mod syd gav op og forlod stedet. Forretningsmænd fra Bluff City, der tænkte på at fortsætte, hvor Texans havde fejlet, dannede en pulje til at købe resterne af de sydlige besætninger. De krydsede White Canyon med 1600 stk kvæg og  havde til hensigt at presse Scorups ud af området. Brødrenes kvæg var i undertal på tre til et, og brødrene kunne logisk nok have givet op fordi de ikke havde nok foder, men det gjorde de ikke. De gemte deres dyr i skjulte lommer, og fodrede dem gennem den bitre vinter. Systematisk gennede de det invaderende kvæg væk fra deres område. Over halvdelen af ​​den forsømte kvægflok døde, og kvægavlerne gav op. Aldrig senere blev Scorups besiddelse af jorden bestridt. Ikke længe efter viste Bluff kvægflokkens ejere Al`s overlegenhed over for deres eget mandskab ved at ansætte ham som deres formand! Hans løn var 537,50 om måneden, og derefter blev Emma Bayles og han gift. Deres første hjem var et enkelt værelse, i et snavset hus i Bluff City, lejet for 30 cent om ugen. Men selv 30 cent synes meget. Brødrene havde drevet det lejede kvæg tilbage til rancherne i Salina og forsøgte at starte på egen hånd. Mens Al arbejdede for provision, blev Jim hos den lille flok på træskoen. Da han kunne få fri, kom Al hen for at hjælpe med at mærke kalve og samle de vildfarne. Det var på en af ​​disse ture, at han opdagede de store stenbroer i White Canyon. Jim førte  den første outsider til at se dem, en minedrifts ingeniør ved navn Long. Han afslog Lo's tilbud om et gebyr for turen og bad kun om, at den vestlige bue skulle kaldes Caroline, efter sin mor.

Longs beretning om turen skabte landsdækkende interesse og i 1906 guidede Al ekspeditionen, hvis undersøgelse førte til, at sektionen blev afsat som National Bridges Nationalmonument. Bluff kooperativet kollapsede, og Scorups købte den. I 1910 havde de tusinder af dyr, fra Elk bjergene til Colorado floden.
Men brødrene levede stadig som ulve, sovende i  praktiske huler, levede af vildt og mad, de holdt gemt i sandet. Udover de uafsluttede kampe med varme og kulde og flygtende kvæg, var der opgør med medlemmer fra Butch Cassidys berygtede Robbers 'Roost-bande og med gamle Poseys fredløse Pahutes, der så sent som i 1915 førte en blodig kamp med U.S. Marshal's ved selve portene til Bluff City. Imens voksede Als familie, indtil den omfattede seks børn, alle piger.. Han byggede dem det fineste hjem i Bluff. Fordi lokalt drikkevand var dårligt, borede han en 1400 fods artesisk brønd i sin baghave. Sommetider red han 70 miles fra træskoen for en enkelt aften derhjemme. Han skulle være tilbage på arbejde, ved daggry. Ved midnat gik han på tæerne ind i pigernes værelser, kyssede hver enkelt og sadlede derefter op og red væk i mørket. Hvornår han ville være tilbage, vidste han aldrig.

For at forøge kvaliteten af ​​deres besætning, bragte Scorups de første Hereford tyre til det sydøstlige Utah. For at få dem måtte de ride til Sevier dalen og bruge en måned på at lede de store dyr tilbage til Træskoen. Det var på en af ​​disse ture, at Jim mødte Elmina Humphreys, en lærer fra Salina. Med sand Scorup ihærdighed gik han i gang med at vinde hende. Det var ikke nogen nem opgave, kontakt til Elmina involverede en ridetur på 600 miles. De blev forlovet syv år før de blev gift. Selv da blev Elmina i Salina for at være i nærheden af ​​sin mor under Jims lange fravær . I 1917 havde brødrene en chance for at købe en ranch hvor Loss floden bryder ind i Sevierdalen – et sted som de engang havde været fårehyrder for deres far. Med ranchen var der omfattende græsningsrettigheder i Fishlake bjergene. Jim lurede på aftalen. 26 år var gået, siden hans bror havde overtalt ham, så de kunne gøre en indsats i det sydøstlige Utahs tomme sletter. 26 år år med at slide sig på tværs af de endeløse miles af klipper, indtil han hadede dem. Hvis de købte Lanchcreek ranchen, kunne han flytte hjem til Salina, bo i et hus i stedet for en hule og se sin kone og fire børn oftere end en uge eller deromkring i juletiden. Jim slog til. Spændt som et barn med et nyt legetøj tog Jim ansvaret for ejendommen. Han var næppe ankommet, da Elmina døde af lungebetændelse.

Imens havde Al hørt, at en ranch på Indian creek, nord for White Canyon, var til salg. Det var et godt setup: masser af sommer græsning i Blue og Abajo bjergene og nok vinterland til 7.500 stk kvæg. Derudover var der langs Indian Canyons smalle snoede bund ni miles dyrkede marker, der producerede 1500 tons lucerne årligt, samt mængder havre og majs. Al underskrev aftale for hovedparten af ​​købsprisen på en halv million dollar, Jim lagde mere til og deres venner, Snoffy og Andrew Somerville tog resten. For endnu en stor sum erhvervede de eksklusive rettigheder i Dark Canyon, der grænser op til Indian Creek  i syd. Gårdene blev overdraget til de nye ejere den 1. november 1919. Den 9. november faldt tre fod sne på vintermarken og begravede alt foder. Og hele vinteren blev det ved med at sne. Tilbage i Salina blev Jim ramt af influenza. Al droppede alt, da en budbringer nåede ham ved Indian Creek og drog igennem vinteren i 48 timer uden mad eller søvn og forsøgte at nå Moab og en bil, der kunne føre ham til sin brors side. Da Al kom til Salina var hans bror død. Der var ikke tid til sorg. Tilbage til Indian Creek gik han. I april dækkede ligene af 1500 sultede, frosne kvæg området. Og efterkrigstidens depression havde ødelagt husdyrmarkedet. Bestyrelsen for Scorup-Somerville virksomheden havde købt kvæg til $ 65,00 pr stk, nu faldt værdien til $ 20,00. I Salina og Bluff, i de fjerne lagre i Los Angeles og Kansas City regnede kvægavlerne med, at mormonernes cowboy endelig var bukket under. Men Al Scorup blev ved med at knokle. Selvom han var over 50 år, tilbragte han 16 timer om dagen i sadlen. Han sendte hver af sine seks døtre på Brigham Young universitetet; han opfostrede Jims fire forældreløse børn. Hans nærmeste ven Snuffy Somerville, dør i 1929;

Så blev Emma, ​​hans kone, ramt af sygdom så hun lå hjælpeløs i tre år, indtil endelig også døden frigav hende. Alligevel blev han ved med at knokle gennem de magre år med den sidste depression og den hidtil usete tørke i 1934. Og fordi han aldrig gav op, er Scot-Somerville ranch i dag tilbage på benene, stærkere end nogensinde, strækker sig mere end hundrede miles langs Colorado-kløftens voldsomme formationer, fra Indian Creek forbi træsko og White Canyon til den dystre kløft i San Juan, et imperium, der igen er halvt så stort som staten Rhode Island (200.000 ha).
Al Scorup kunne hvile nu, hvis han ville. Han forlader dog sjældent Indian Creek, bortset fra at besøge sine døtre, alle sammen med deres egne familier nu. For nylig giftede han sig igen og hans kone forsøger at få ham til at tage det lidt med ro. Han fylder jo 70 og kunne godt godt fortjene lidt forkælelse. Men det gamle liv er stærkt i ham. Han står stadig op klokken fire, som han gjorde, da hans eneste hjem var en hule og går ned til floden for at se daggry. Dette er den time, han synes bedst om. Som lyset kommer, tager hans planer for dagen form med dem. Jeg kan stadig se ham stå der med bar hoved, hans lyseblå øjne kigger langt ud over ørkenen. "Det har været min værste fjende," sagde han om det smukke, nådesløse land. Så blev hans dybe stemme blødere, og han tilføjede langsomt: "Og min bedste ven også." 

Scorup familien 1891.

Forrest fra venstre: Jim,Alvilda,foran hendeStena, Mor Scorup, Olevia, Far Scorup.

Bagerst fra Venstre: Al(Albert), Hannah, Peter, Victor.

 EFTERSKRIFT:

Uddrag og oversat efter bedste evner. Google har hjulpet med oversættelse, så der kan forekomme sjove vendinger.

Interessen for Scorup familien blev vagt efter en henvendelse fra en, med bekendte i USA, som gik på om vi i Bindslev Egnssamling kendte til den by,Scorup, hvis navn familien tog i stedet for Christensen. I første omgang var der ingen hints, men på en ”eftersøgning” efter min egen families stammor, faldt jeg over denne notits:

Først i 1600-tallet fik Skaarupgaard hovedgårdsstatus, da den blev ejet af Jørgen Orning, der stammede fra en lavadelig, vendsysselsk slægt. I et brev fra 1636 forpligtigede Orning sig selv og sine arvinger til at levere en del tønder korn til præsten i Elling. Han følte sig forpligtet til dette, da han havde ødelagt byen Skaarup i sin bestræbelse på at oprette hovedgården Skaarupgaard, hvorved præsten mistede noget tiende. Byen Skaarup har dog næppe bestået af mere end et par gårde på dette tidspunkt, men også disse gårde forsvandt altså, da Orning udvidede Skaarupgaard.

Måske en forklaring på navnet ? Vedkommende fik forklaringen og han bragte den videre til spørgerne i USA, som var meget glade for svaret.

Artiklen må ikke kopieres helt eller delvis . 

Hans Henrik Aaskoven.

Mail:hans.henrik@aaskoven.org

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

24.11 | 17:10

Tusind tak, jeg havde det på fornemmelsen. Fra Google StreetView 😁

24.11 | 15:55

Hej. Det var i en bygning ved alderdomshjemmet, nu Smedegården, det er Nørrebro 36.

23.11 | 14:02

Hej
Jeg vil gerne vide hvor kommunekontoret for Bindslev Kommune (indtil 1970) lå i byen. Adresse og husnr.

18.10 | 12:52

Hej
Jeg har været forbi i dag men der var lukket. Det er der desværre næsten altid når vi er i området (ferier).
I har et fotoalbum jeg gerne vil have retur.